Papírmerítés gyerekekkel. Hogyan készítsünk merített papír az iskolában, óvodában?

Mi szükséges hozzá?

  1. Hulladékpapír (bármilyen újságpapír).
  2. Víz.
  3. Turmixgép.
  4. Ruhaszárító (a teregetéshez)
  5. Dézsa (pl.: műanyag kád)
  6. Merítő szita (fakeretre rászögelt és kifeszített drótháló, vagy szúnyogháló, erre ráteszünk egy ugyanakkora méretű fakeretet, amin nincs háló).
  7. Filc (a kimerítendő méretű papírnál kicsit nagyobb méretű legyen, a kimerített papírt erre kell ráfektetni).
  8. Préseléshez súly, nehezék (pl.: fadeszka, könyvek).

Mennyiséget nem tudok ajánlani, mert ez mindig a csoport létszámától, a papír méretétől, vastagságától függ .A merített papírt a legjobb a szabadban készíteni, jó időben, amikor nem probléma, ha a gyerekek vizesek lesznek.

 

Egy nappal előtte az újságpapírt nagyon apró darabkákra kell feltépkedni, majd vízbe áztatni, hogy a víz ellepje a papírt. A következő nap egy adagot beleteszünk a turmixgépbe, addig pörgetjük míg sűrű pépet kapunk, és így adagonként az összes beáztatott papírt átturmixoljuk.

A pépet beletesszük a műanyag kádba és vízzel higítva kézzel jól összekeverjük. Ezután a kád fölé hajolva megfogjuk a szita két oldalát a felső kerettel együtt úgy, hogy az ujjunk ne érjen a dróthálóhoz. A szitát függőlegesen tartva belemerítjük a kád aljára, vízszintes helyzetbe fordítjuk, és apró szitáló mozgatással a pépet egyenletesen eloszlatva óvatosan kiemeljük. Vigyázni kell, hogy a pép ne csússzon le, és addig tartjuk a kád fölött, míg a víz alul lecsorog. Levesszük a szita felső keretét és egy határozott, de óvatos fordító mozdulattal a szitát ráhelyezzük a filclapra. A kimerített papír ne lógjon le a filcről. Ezt a merítési folyamatot többször megismételjük, mindig az előzőre helyezve a filclapot, és amikor 10-20 kész van, a súly alá téve kipréselünk belőle annyi vizet, amennyit csak lehet. Minél nehezebb súllyal préselünk, annál több vizet tudunk kinyomni, és a papír is gyorsabban szárad. Most következik a száradás: a filcről óvatosan lefejtjük a vizes papírt és ráfektetjük a ruhaszárítóra egymás mellé. Száradás során ha a papír gyűrődik és mint a selymet alacsony hőfokon simára vasalhatjuk. Ezzel kész is a merített papír.

Hasznos tanácsok, tudnivalók:

1. Az alapanyag lehet papír zsebkendő is ha fehér papírt szeretnénk készíteni.

2. A merítő szita mérete A/5 vagy A/4-es méretű legyen, mert a merítéskor a fakeret teleszívja magát vízzel és súlya nehezítheti a merítést.

Ha festeni szeretnénk a papírra, adalékanyagot (tapétaragasztót vízzel feloldva) kell beletenni a kádba, így a festék nem annyira fut szét a papíron.

Vissza a főoldalra